Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
- 1 kostka margaryny lub masła
Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i łączymy ją za pomocą siekaczki lub noża.
Kiedy z margaryny zrobi się kruszonka, tak jak na zdjęciu.
Robimy kopczyk i dodajemy szklankę śmietany
Zagniatamy wszystkie składniki na ładne jednolite ciasto.
Ciasto wkładamy do woreczka i na 1 godzinę dajemy do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy w rulon
Dzielimy ciasto na 4 miarę równe części
Bierzemy jedną część pozostałe odkładamy na bok i za pomocą wałka formujemy okrąg, który dzielimy na osiem części
Na szerszą część ciasta dajemy powidła lub marmoladę jaką lubimy
I formujemy rogaliki, kiedy zrobimy wszystkie. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy gdzieś tak ok 35 minut, czas pieczenia zależy też od piekarnika jaki posiadacie. Po wyciągnięciu z piekarnika obwicie posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są drugiego dnia :)
Smacznego :)
Trzy składniki a rogalików cała blaszka i to jest fajny przepis na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńI bardzo szybko się je robi :) polecam każdemu.
UsuńBardzo lubię ten przepis. Tanie, pyszne i przede wszystkim domowe smakołyki są najlepsze! Apetycznie się prezentują. Pozdrawiam cieplutko!!! :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym przepisie :-) rogaliki wyglądają pysznie i muszę je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie Ci wyszły:) Ciasto wydaje się łatwe do zrobienia:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, na pewno spróbuję je przyrządzić :) Podzielisz się jeszcze jakimiś przepisami?
OdpowiedzUsuń