OPONKI
Składniki:
50 dkg mąki pszennej,
50 dkg twarogu ( zmielonego)
1 i pół szklanki cukru
2-3 jajka
1-2 łyżki śmietany kwaśnej, najlepiej 18%
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu lub wódki
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i szklaną wykrawać kółka, na środku wyciąć dziurkę małym kieliszkiem. Oponki smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron a złocisto. Taka mała uwaga, jeśli dacie oponkę na olej i wypłynie to od razu przewróćcie na drugą stronę wtedy oponki wyjdą okrągłe. Życzę smacznego :)
A teraz zdjęcia :)
prawie wszystkie produkty
przesiewamy mąkę ( podoba mi się to zdjęcie)
ciasto już gotowe
oponki nabierają kształtu
gotowe do jedzenia :):)
jakie równiutkie:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa - najlepiej smakowały jeszcze cieplutkie. Zajadaliśmy się a Mama nie nadążała ze smażeniem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i życzymy wielu kulinarnych pomysłów:)
Smak dzieciństwa - najlepiej smakowały jeszcze cieplutkie. Zajadaliśmy się a Mama nie nadążała ze smażeniem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i życzymy wielu kulinarnych pomysłów:)
Takie sprawdzone przepisy są najlepsze. Pyszne pączusie :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne :-)
OdpowiedzUsuń