wtorek, 8 grudnia 2015

Świąteczne pierożki z kapustą i grzybami (krucho-drożdzowe)

Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis a w sumie nawet dwa. Przepis na ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji a przepis na farsz ze wspaniałego kulinarnego bloga <<KLIK>> zapraszam na przepis i na krótką fotorelację :)

Składniki ( na ciasto)

50 dag mąki pszennej,
15 dag margaryny,
5-6 dag drożdży,
2 jajka,
2 żółtka,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżki mleka,
-cukier i sól do smaku

Składniki (farsz)

500 g pieczarek,
500 g kiszonej kapusty,
1 jajko,
sól,pieprz,
trochę miodu, i słodkiej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:

W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem i odrobiną mąki i mleka, zostawić rozczyn by na chwilkę się poruszał. Na stolnicę przesiać resztę mąki, dodać margarynę i posiekać wszystko nożem, aby powstała nam kruszonka, dodać trochę soli, 2 całe jajka, 2 żółtka i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, lub zrobić to dzień wcześniej. W garnuszku, lub na patelni, podsmażamy cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kosteczkę. Kiedy z pieczarek wyparuje woda dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, przyprawiamy do smaku i dusimy puki kapusta nie zmięknie. Kolejnym etapem, jest wyciągnięcie naszego ciasta z miseczki, podsypujemy stolnicę mąką rozwałkujemy ciasto troszkę grubiej niż na pierogi, wykrawamy kółka (jaka wielkość to zależy od was, ja wycinałam szklanką), kłaść farsz łyżeczką i zlepiać pierogi. Na końcu posmarować mlekiem posypać makiem, lub sezamem. Piec w piekarniku w 200C, na około 25 minut ( powinny być złociste). Można podać z kubkiem gorącego barszczyku. Smacznego :)

Fotorelacja z pieczenia

produkty na ciasto

Do kubeczka dodajemy drożdże  odrobiną cukru, mąki i mleka

trochę słaba jakość zdjęcia, tutaj mamy już ciasto wyrośnięte

Pierożki już nadają się do pieczenia

Pierożki po upieczeniu, ja podałam je z czerwonym gorącym barszczykiem
było pysznie.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz