czwartek, 28 stycznia 2016

Amerykańskie Oponki - Dounts

Jak karnawał to można szaleć z wypiekami, już smażyłam kwiatuszki, oponki serowe, to teraz przyszedł czas na Amerykańskie Dounts z ciasta drożdżowego. Zajmują sporo naszego czasu, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe co nieco. I już pokazuję jak je robiłam. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego Opolanka Kasia , który Wam gorąco polecam.


Składniki:

- 420 gram mąki,
- 1 paczuszka drożdży suchych lub pół kosteczki świeżych,
- 65 gram cukru,
- 1 paczuszka cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 150 mililitrów letniej wody,
- 25 mililitrów mleka,
- 1 jajko,
- 35 gram roztopionego masła



Wykonanie:

Do miski z mąką wlewamy trochę wody i dodajemy cukier, wsypujemy drożdże i nasz zaczyn odstawiamy na 10 minut aby trochę podrósł. Kiedy to nastąpi dodajemy resztę składników.




Wyrabiamy ciasto w misce, później można dokładniej wyrobić na stolnicy. Kiedy ciasto jest jednolite sprężyste i gładkie wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce.



Ciasto pięknie wyrosło. Wykładamy na stolnice i musimy je rozwałkować 


Teraz bierzemy szklankę i wycinamy w nich dziurki małym kieliszkiem.


Nasze oponki muszą teraz odpocząć pod przykryciem też jedną godzinkę. Po godzinie wlewamy do rondelka o grubym dnie olej, kiedy olej się rozgrzeje wrzucamy nasze oponki i smażymy na złoto z obu stron. Po wyciągnięciu dajemy na kratkę i studzimy. Dekorujemy według własnego uznania. Są bardzo smaczne :):)




Życzę Smacznego :)

1 komentarz: