Składniki
25 g masła,
25 g miodu,
75 g mąki,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
Wykonanie
Wszystkie potrzebne produkty
Do garnuszka wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści
Wsypujemy cukier i mieszamy aby nic się nie przypaliło
Kiedy masła z cukrem się połączy dodajemy miód i znów mieszamy.
Wsypujemy przyprawę korzenną i skórkę z pomarańczy
Do miski wybijamy jajka i miksujemy do zbielenia
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy (taka mała uwaga musicie mieć bardzo silnego robota, po pod koniec miksowania mój mikser odmawiał posłuszeństwa i ciasto musiałam wyrobić ręcznie)
Kiedy z ciasta zrobi się kruszonka dodajemy słodką masę i znowu wyrabiamy i w tym momencie musiałam ciasto wyrobić rękoma bo mikser się "dusił"
Tak powinno wyglądać nasze ciasto,
I na samym końcu przekładamy nasze ciasto do glinianego naczynia na wiesz przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce.
Relacja z pieczenia pierniczków też pojawi się na moim blogu.
Smacznego :
Przepis wpisuję do akcji
Przepis wpisuję do akcji
Ja w tym roku nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający :-) pierniczki może w następnym roku zrobię :-)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający :-) pierniczki może w następnym roku zrobię :-)
OdpowiedzUsuń